Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Αριθμοί με ονοματεπώνυμο: Τέλειοι Αριθμοί

Κάθε φυσικός αριθμός έχει ένα σύνολο διαιρετών. Οι διαιρέτες αυτοί, είναι άλλοι φυσικοί αριθμοί, με την ιδιότητα αν διαιρέσουμε τον αρχικό φυσικό με κάθε έναν από αυτούς θα αφήσει υπόλοιπο μηδέν.

 Για παράδειγμα ο 12 έχει διαιρέτες τους φυσικούς 1, 2, 3, 4, 6 και 12.

Κάθε φυσικός αριθμός έχει πάντα δύο τουλάχιστον διαιρέτες, τη μονάδα και τον εαυτό του. Κάθε διαιρέτης ενός φυσικού αριθμού εκτός του εαυτού του ονομάζεται γνήσιος διαιρέτης αυτού. 
Έτσι στο προηγούμενο παράδειγμα οι διαιρέτες 1, 2, 3, 4 και 6 είναι οι γνήσιοι διαιρέτες του 12.

Τέλειος ονομάζεται ο φυσικός αριθμός ο οποίος ισούται με το
άθροισμα των γνησίων διαιρετών του.


Ο αριθμός 6 είναι τέλειος αριθμός αφού το άθροισμα των γνήσιων διαιρετών του ισούται με αυτόν πράγματι: 6 = 1 + 2 + 3

Ο αριθμός 28 είναι τέλειος αριθμός: 28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14

Οι τέλειοι αριθμοί είναι πολύ σπάνιοι αφού υπάρχουν μόνο 3 τέτοιοι αριθμοί μικρότεροι του 1.000, ένας τέλειος μεταξύ 1001 – 10.000, ενώ μεταξύ 10.001 –
100.000.000 εντοπίζουμε μόνο ακόμα ένα τέλειο. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί μερικές δεκάδες τέλειοι με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού οι μεγαλύτεροι από αυτούς έχουν εκατομμύρια ψηφία.

Ο Άγιος Αυγουστίνος αναφέρει ότι αν και ο Θεός μπορούσε να έχει δημιουργήσει τον κόσμο αμέσως, προτίμησε να τον δημιουργήσει σε 6 ημέρες, διότι η τελειότητα της εργασίας συμβολίζεται με τον τέλειο αριθμό 6.

Σχολιαστές της Παλαιάς Διαθήκης υποστήριξαν ότι η  τελειότητα του Σύμπαντος αντιπροσωπεύεται από τον αριθμό 28, που είναι ο αριθμός των ημερών που χρειάζεται το φεγγάρι για να κάνει μια περιφορά γύρω από την Γη.


Η συνέχεια της περιήγησης στους τέλειους αριθμούς σε επόμενη ανάρτηση.
 Κρατείστε επαφή με την Αριθμομαγεία.

1 σχόλιο :

  1. Σου εύχομαι καλές και χρήσιμες αναρτήσεις και την Αριθμομαγεία σου να την δεις στην κορυφή των μαθηματικών blogs! Καλή τύχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...